Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Gouden tips voor het afvallen – begin er vandaag nog mee!

In 1994 ontdekte Prof. Jeffrey Friedman van de Rockefeller University in de Verenigde Staten, samen met enkele collega’s, het hormoon leptine. Hij ontdekte dit tijdens het uitvoeren van laboratoriumproeven op te dikke muizen. Leptine is een hormoon dat de eetlust van mensen en zoogdieren reguleert. De belangrijkste functie van dit hormoon is om de hersenen te signaleren of de maag leeg of vol is.

Regulatie van het hormoon leptine
De regulatie van dit nieuw ontdekte hormoon bleek van diverse factoren afhankelijk te zijn. Eén van die factoren is de drang om te eten. De tweede factor is hoeveel prioriteit iemand geeft aan lichamelijke activiteit. Hieruit kun je een les trekken: als je vastbesloten bent om af te vallen, gebruik dan je wilskracht. Onderstaand volgen enkele belangrijke tips. Kijk wat je er van kunt gebruiken voor je eigen afvalprogramma.

Leg je smaakpapillen aan de ketting
Als je flink wilt afvallen, mijd dan alle vormen van zoetigheden en junkfood. Mijd ze ook echt, niet alleen uit je mond, maar ook uit je gezichtsveld en je gedachten. Zorg dat je ze niet te zien krijgt. Als je van zoetigheden en lekkernijen houdt en je krijgt deze in het oog, dan gebeurt er namelijk iets in je hersenen. Het hormoon leptine speelt hierbij een grote rol. Gebruik dus je wilskracht en geef dit hormoon geen kans. Zorg dat je de dikmakers niet te zien krijgt – heb ze niet in huis, kijk er niet naar en denk er niet aan. In het begin vraagt dat enorm veel wilskracht, maar oefening baat kunst. Op een gegeven moment zal het vanzelf gaan en taal je niet meer naar zoetigheden of vette lekkernijen.

Sla nooit het ontbijt over
Eén van de beste manieren om je stofwisseling op gang te brengen is het eten van een goed ontbijt. Veel mensen die willen afvallen slaan hun ontbijt over, maar dat heeft een omgekeerd effect. Het is goed om ’s morgens fruit te eten. Dat bevat vezels en vitaminen en is licht verteerbaar. Ook volle granen zoals muesli of volkoren brood zijn goed voor het ontbijt. Combineer dit met magere melk of yoghurt.

Micromaaltijden voor een snelle stofwisseling
Een goede manier om je stofwisseling actief te houden is het eten van vele kleine (micro)maaltijden per dag, in plaats van twee of drie grote maaltijden. De periodes tussen de maaltijden zijn dan kort, 3 – 4 uur in plaats van 6 – 8 uur. Je stofwisseling blijft zo de hele dag door op gang, en dat bevordert de verbranding van calorieën.

Slapen … de sleutel tot succes!
We vertellen je hier niet dat je 24 uur per dag kunt slapen en daardoor zult afvallen. Maar om slank en gezond te worden heeft je lichaam voldoende nachtrust nodig. Dat betekent dat je 7 – 8 uur per nacht zou moeten slapen. Overigens, hoe ouder je bent, hoe minder dat wordt – oude mensen kunnen soms toe met 5 of 6 uur per nacht. Het lichaam heeft de nachtrust nodig voor het herstellen van cellen, weefsels en spieren. Bovendien gebruik je tijdens het slapen heel weinig energie. Deze bespaarde energie wordt door het lichaam gebruikt voor de regeneratie tijdens de nachtelijke uren.

Trainen, sporten en bewegen
Het is heel belangrijk om elke dag lichamelijk actief te zijn. Dat kan inhouden trainen op een fitnessclub, sporten of elke andere vorm van beweging thuis of buitenshuis. Als je traint op een sportclub, kun je heel gericht trainen en dat is het meest effectief. Je kunt dan ook begeleiding vragen van een instructeur. Maar ook sporten bij een sportvereniging of activiteiten als fietsen, zwemmen en rolschaatsen verbranden veel calorieën.

Schrijf een reactie