Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Het gebruik van motiverende grafieken bij afslanken

Als je hebt besloten dat het moment voor jou om te gaan afvallen is aangebroken, heb je hoogstwaarschijnlijk ook een goede reden (lees motivatie) waarom je wilt gaan afvallen. En dat is mooi. Het probleem voor de meeste mensen ontstaat echter als ze de motivatie kwijt zijn geraakt.
Hoe komt het nou dat we onze motivatie kwijtraken? We richten al onze aandacht op hoeveel calorieën we per dag eten, wat en wanneer we eten, en wat we aan lichaamsbeweging doen en hoeveel calorieën we daarmee verbranden. En dit houden we wel een tijdje vol, maar na verloop van tijd raken we onze motivatie wel een beetje kwijt en gaan we steeds meer weer het slechte pad op. Het begint vaak met het feit dat je al zo lang geen stukje cake hebt gehad en dat je gewoon lekker een plakje eet. En dan ga je dus de fout in. Hier zou normaal gesproken je motivatie je weer op het rechte pad moeten brengen.
Maar wat veel mensen niet weten is dat motivatie iets is wat je voortdurend moet onderhouden. Je moet er continu aan werken gemotiveerd te blijven. Een methode om dit te doen is je voortgang letterlijk in kaart te brengen. Bijvoorbeeld:

    • Een grafiek waarin je bijhoudt hoeveel kilo’s je kwijt bent:

Maak een mooie kleurige grafiek waarop je bijhoudt hoeveel je al kwijt bent, en hang deze bij voorkeur op de deur van je koelkast. Als je wilt smokkelen en je staat op het punt de koelkast open te doen dan zie je dus die grafiek voor je neus, en zie je hoe goed je al op weg bent. Hierdoor kun je de verleiding weerstaan om te snoepen en pak je een gezonde appel in plaats van snoepgoed uit de koelkast.

    • Een grafiek waarin je je lichaamsbeweging bijhoudt:

Plaats de hoeveelheid lichaamsbeweging die je hebt gedaan en die je nog moet doen die week in een grafiek, en hang die grafiek vervolgens ergens in zicht. Hang het bij voorkeur ergens waar je veel tijd doorbrengt, zoals op je kantoor zodat je eraan herinnerd wordt dat je die dag nog iets aan lichaamsbeweging moet doen.

    • Een grafiek waarin je weergeeft wat je doel is- en hoe ver je al bent:

Hang deze grafiek naast je badkamerspiegel. Kijk er elke ochtend bij het poetsen van je tanden op en je zult zien dat je gelijk een flinke dosis motivatie krijgt om je doel te gaan bereiken.

  • Een grafiek waarin je bijhoudt welke beloningen je nog tegoed hebt:

Maak een grafiek aan waarin je einddoel is onderverdeeld in kleinere sub doelen. Stel jezelf bijvoorbeeld per week een doel, en zet achter die rij de beloning die je krijgt als je het doel van die week bereikt hebt. Beloningen kunnen van alles zijn: naar de film, een lekkere massage, dat leuke rokje die je van de week zag… noem het maar op!
Motivatie is iets wat je zelf moet creëren en moet onderhouden. Motivatie is onontbeerlijk als het op afvallen aankomt. Het vervelende met afvallen is echter dat des te meer kilo’s je kwijt wilt, des te moeilijker het is om gemotiveerd te blijven doorgaan met je afslankprogramma.
Een handige truc die je kunt toepassen is jezelf per week een doel te stellen en hier naar toe te werken. Een korte termijn doelstelling betekent dat je snel iets behaald hebt en daarvoor beloond bent. Dit is de beste motivatie die je maar kunt vinden.

Schrijf een reactie