Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Hoe weet je of een recept gezond is?

Er zijn duizenden lekkere en verleidelijke recepten in tijdschriften, magazines en op internet. Vele schrijvers van recepten zeggen dat hun recepten gezond zijn, maar wat zijn nu echt de criteria voor gezonde recepten? Dat bespreken we hieronder.

Gezonde en natuurlijke ingrediënten: de sleutel tot gezondheid

Als je een recept wilt beoordelen, kijk dan als eerste naar de ingrediënten die er in worden gebruikt. Dit is de belangrijkste factor bij het beoordelen van een recept. Gezonde ingrediënten leveren het lichaam vitamines en mineralen, eiwitten en goede koolhydraten en vezels.

Dit zijn gezonde ingrediënten:

1.Verse groenten en fruit. Deze bevatten veel vitamines, mineralen en vezels en ontelbare ander onmisbare stoffen voor het lichaam.
2.Goede oliën. Dat zijn onder meer olijfolie, koolzaadolie, druivepitolie en rijstekiemolie.
3.Ook zaden en noten zijn gezonde ingrediënten.
4.Volkoren granen en graanproducten bevatten vele vitamines en mineralen en veel vezels.
5.Mager vlees en gevogelte zijn gezond en leveranciers van eiwitten.
6.Vis is gezond, behalve de roofvissen zoals baars en snoekbaars.
7.Halfvolle en magere zuivelproducten en eieren zijn rijk aan vitamines en mineralen en bronnen van eiwitten.
8.Vele kruiden en specerijen zijn gezond, mits met mate gebruikt. Hetzelfde geldt voor uien en knoflook.
9.Als zoetmiddel is honing aan te bevelen, of eventueel ruwe rietsuiker.

Ga op zoek naar recepten die een grote variatie aan alleen maar gezonde ingrediënten uit bovenstaande lijst bevatten. Eet altijd zo gevarieerd mogelijk. Hoe meer kleuren groenten een gerecht bevat, hoe beter. Verschillende kleuren groenten bevatten namelijk verschillende soorten voedingsstoffen. Vervang ongezonde ingrediënten door gezonde. Ongezonde ingrediënten zijn: witte suiker, wit meel, bewerkt voedsel uit de voedingsindustrie (pakjes met poeders, pakjes met kruidenmengsel, vleeswaren), transvetten (gehydrogeneerde oliën), vette kaas, verhitte yoghurt, zoete desserts, vrijwel alle sauzen uit pak, pot of fles, soep uit een pakje, bouillonblokjes, enzovoort, enzovoort.

Het lijkt alsof je niks meer kunt eten, maar dat is niet zo. Loop in de supermarkt langs alle voorverpakte voedingsmiddelen en laat die links liggen. Vul je kar of mandje met alles wat vers is, onverpakt in de schappen ligt of een heel duidelijke ingrediëntendeclaratie heeft, waarop te zien is dat er geen enkele toevoeging in zit. Koop ook zo veel mogelijk biologische producten, die tegenwoordig volop in de supermarkten te verkrijgen zijn.

Op de juiste manier koken

Er zijn grote verschillen tussen de manieren waarop gerechten bereid worden. Een manier die je moet vermijden, is frituren, hoe lekker dat ook is. Ten eerste wordt daarbij de olie zeer sterk verhit, en ten tweede neemt het voedsel heel veel olie op. Als je frituurt, doe dat dan in ossenwit. Gefrituurd voedsel dat in beslag is gedompeld bevat nog meer calorieën. Stomen en roosteren zijn de beste manieren, samen met wokken in zeer weinig olie of koken in een snelkookpan. Bij deze manieren wordt heel weinig vet gebruikt en blijven alle vitamines behouden. De magnetron is een instrument dat alle voedselcellen vernietigt, dus ook de vitamines en mineralen. Vermijd deze zo veel mogelijk.

Houd je aan verse en gezonde ingrediënten en gezonde bereidingswijzen, dan is gezond eten heel lekker en gemakkelijk

Schrijf een reactie