Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Integreer motivatie in je afslankplan

Als je aan afvallen denkt, denk je over het algemeen aan het daadwerkelijke dieet (dus wat je eet) en lichaamsbeweging (sport of oefeningen). Maar meestal is de lol er na een aantal dagen wel vanaf, en ben je weer terug bij waar je begonnen bent. Wat is er nou misgegaan vraag je je misschien af? Je hebt alle stappen van je dieet gevolgd, je bent actiever geworden en misschien zelfs wel gaan sporten…maar waar is het dan toch misgegaan? Het antwoord is vrij simpel, maar de meeste mensen denken er simpelweg niet aan: je bent motivatie vergeten.

Wat heeft motivatie hier mee te maken?
Je kunt motivatie zien als de brandstof voor het succes van je afslanken. Als je gemotiveerd genoeg bent om af te slanken zul je hoogstwaarschijnlijk ook je doel bereiken. Maar waarom is het zo moeilijk om gemotiveerd te blijven? Het antwoord ligt voor de hand: zodra je het doel dat je al die tijd voor ogen had juist uit het oog verliest, dan verlies je de wil en de motivatie dit doel te willen bereiken. Vooral met diëten is het belangrijk je doel voor ogen te houden, juist omdat er zoveel verleidingen om je heen zijn die je op ‘het slechte pad’ kunnen brengen.
Om resultaten te behalen met je afslankplan moet je een simpel rekensommetje toepassen: het dieetplan + lichaamsbeweging + motivatie = afslanken.
Als je dus je afslankplan geselecteerd hebt, en je hebt besloten wat je aan lichaamsbeweging gaat doen, dan moet je motivatie integreren in je routine. En daarbij moet je het volgende in gedachten houden:

• Positiviteit:
Als je gewicht wilt verliezen is het essentieel dat je ten eerste alle negativiteit uit je leven bant. Daarnaast moet je een gezond zelfbeeld hebben en van jezelf houden als persoon. Het is ook belangrijk dat je je omringt met mensen die van je houden en die je respecteren.

• Depressie:
Depressiviteit is een van de grootste oorzaken van overgewicht. Mensen voelen zich down, verdrietig en vervelend en voelen zich tijdelijk even beter als ze gegeten hebben. Het gevolg hiervan is dat ze te veel eten om zich maar even goed te voelen. Wees je bewust van dit fenomeen en vermijd dingen, plaatsen of mensen die jou een vervelend of rot gevoel geven.

• Verveling:
Hou jezelf bezig en zoek dingen om te doen. Verveling leidt namelijk maar al te vaak tot te veel eten.

Je kunt gemotiveerd blijven door vooruit te blijven kijken en vooruit te plannen. Wees je bewust van waarom jij eet. Eet je uit verveling? Eet je omdat je verdrietig bent, je angstig voelt of je gewoonweg down voelt?
Identificeer dus wat je aan het doen bent, en wat er in je omgaat. Als je het eenmaal geïdentificeerd hebt is het een stuk gemakkelijker de beslissing te maken je eraan over te geven, of je doel voor ogen te houden en (ongezond) eten links te laten liggen. Natuurlijk moet je wel gewoon blijven eten en jezelf niet uithongeren! Maak de verleiding verkeerde dingen te eten echter zo klein mogelijk door gezonde producten in huis te halen zoals fruit, groenten, magere yoghurt, vetarme producten en vezelrijke producten.
Motivatie is iets dat je moet onderhouden, je moet er aan werken. Stel jezelf wel een haalbaar doel, wees realistisch! Hou ook in gedachten dat iedere stap je weer dichter bij je doel brengt. Verwacht niet dat je morgen tien kilo lichter bent want zo werkt het simpelweg niet. Daarom, wees realistisch en je zult zien dat motivatie je beste nieuwe vriend wordt.