Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Je anaërobe drempel verhogen

Je lichaam produceert op twee manieren energie: door middel van aërobe en anaërobe verbranding. Het verschil tussen beide manieren is het wel of niet aanwezig zijn van zuurstof.

Je lichaam heeft energie nodig om te functioneren. Bij de aërobe stofwisseling zet het lichaam met behulp van zuurstof koolhydraten om in energie. Dit heet ook wel oxiderende stofwisseling.

Anaërobe stofwisseling:
Bij de anaërobe stofwisseling wekt het lichaam energie op door middel van de verbranding van koolhydraten zonder behulp van zuurstof. Als je zeer intensief traint kan het gebeuren dat je longen niet genoeg zuurstof in het bloed kunnen brengen om de spieren van de benodigde energie te voorzien. Op dat moment begint de anaërobe stofwisseling. Bij dit intensieve niveau worden de spieren moe door het gebrek aan zuurstof en voel je je spieren verzwakken. Op dit punt moet je minder intensief gaan trainen, om terug onder de anaërobe drempel te komen en je lichaam terug te laten keren naar de aërobe stofwisseling.

Anaërobe drempel:
De overgang tussen aërobe en anaërobe stofwisseling en omgekeerd is dus geheel afhankelijk van de intensiteit waarmee je de oefeningen doet. Het punt waarop deze overgang plaats vindt wordt ook wel de ‘anaërobe drempel’ genoemd. Op dit punt ga je sneller ademen door het zuurstofgebrek en produceer je meer kooldioxide.

Zolang we trainen in de aërobe fase ademen we normaal en is er een normale toevoer van zuurstof naar de spieren. Als we de intensiteit langzaam opvoeren werken onze spieren op de aërobe stofwisseling en ervaren we geen vermoeidheid in onze spieren.

Mensen met overgewicht hebben een zeer slechte conditie. Ze bereiken de anaërobe drempel al op 40 % van hun maximale capaciteit. Mensen met een goede conditie bereiken deze drempel pas op 80 % van hun capaciteit.

Aerobische oefeningen verhogen de anaërobe drempel:
Aerobische oefeningen zijn minder belastend en je kunt deze voor veel langere tijd volhouden. Ze zijn heel goed voor mensen met artritis en hartklachten, omdat ze de toevoer van zuurstof verbeteren en minder belastend zijn voor het hart en de spieren. Maar om je conditie te verbeteren is het echter nodig dat je ook anaerobische oefeningen doet.

Je kunt je anaërobe drempel verhogen door aerobische oefeningen te doen. Aerobische oefeningen zijn onder meer lopen, joggen, hardlopen, zwemmen, fietsen, roeien, skiën, schaatsen, rolschaatsen, de loopband, de fiets en de roeimachine. Doe dagelijks tussen de 30 en 60 minuten aerobische oefeningen. Je kunt ook intervaltrainingen toevoegen aan je aerobische oefenprogramma. Intervaltraining houdt in dat je langzame, zware oefeningen afwisselt met snelle, lichte oefeningen. Het punt om te wisselen van snel naar langzaam is als je moeilijkheden krijgt met adem halen en heel moe begint te worden. Stap dan over op de langzame oefeningen. Vervolgens stap je na één of twee minuten weer over op de snelle oefeningen, enzovoorts. Voordat je met een dergelijk trainingsprogramma begint is het verstandig een (sport)arts te raadplegen, die je kan vertellen of je gezond en fit genoeg bent om zo’n programma te volgen.

Als je een hoge anaërobe drempel hebt, zal je stofwisseling ook veel beter worden en zul je sneller calorieën kunnen verbranden. Hou oud je ook bent en wat voor je conditie je ook hebt, door bovenstaande methodes te volgen zul je in staat zijn je anaërobe drempel te verhogen en de hele dag door meer energie te hebben.