Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Ontdek het mysterie van het eiwitrijke, koolhydraatarme dieet

Het effect van koolhydraten op je gewicht:

Je lichaam heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid koolhydraatrijk voedsel nodig, omdat dit de benodigde calorieën, vezels, vitaminen en mineralen bevat die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Te veel is nooit goed en overmatige consumptie van koolhydraten leidt tot overgewicht. Het is een feit dat een groot deel van de gevallen van overgewicht te danken is aan het overmatig eten van koolhydraatrijk voedsel. Het overschot aan koolhydraten wordt door het lichaam immers omgezet in vetten en daardoor word je dik.

Een mens wordt niet alleen dik door het overmatig eten van vetten, maar ook door te veel koolhydraten. Het is daarom niet alleen belangrijk te letten op wat je eet, maar vooral dat je begrijpt wat je eet. Ten eerste moet je begrijpen welke functie insuline in je lichaam heeft.

De koolhydraten die je inneemt worden opgeslagen in de lever en in de spieren. Deze hebben echter maar een beperkte opslagcapaciteit, en het overschot aan koolhydraten wordt omgezet in vet en opgeslagen in de vetlagen van het lichaam. Een overmatig gebruik van koolhydraten leidt dus tot een toename van vetlagen en daardoor wordt je dik.

Koolhydraten en diabetes:
Overmatige consumptie van koolhydraten verhoogt ook je bloedsuikerspiegel. Als reactie daarop gaat het lichaam insuline produceren. Ook insuline zet koolhydraten om in vet, dat overal in het lichaam wordt opgeslagen. Bovendien weerhoudt de insuline het vet ervan dat het vrijkomt. Je lichaam kan dat vet dus niet gebruiken en daardoor lukt het niet het vet kwijt te raken. Het is de insuline in je lichaam die je bloedsuikerspiegel controleert en reguleert. Soms worden mensen insulineresistent, en hierdoor krijgen ze een te hoge bloedsuikerspiegel. Dat leidt tot diabetes en een constant hongergevoel.

Het eiwitrijke, koolhydraatarme dieet:

Bij dit dieet eet je minder koolhydraten en meer eiwitten. Als je weinig koolhydraten eet, zal je lichaam beginnen vetlagen te verbranden om de benodigde energie te verkrijgen. Hierdoor val je af. Bij dit dieet eet je dagelijks vier tot vijf porties eiwitrijk voedsel.

Wat moet je eten?

Eiwitten en groenten:
Eet eiwitrijke voedselproducten. Dat zijn onder meer vlees, gevogelte, vis, garnalen, krab, ei, zuivelproducten en kaas. Eet ook veel champignons, broccoli, bloemkool, peulvruchten en groene bladgroenten als spinazie. Dat zijn allemaal vezelrijke producten die je helpen bij de vertering en de stofwisseling.

Als je tussen de maaltijden door honger krijgt, eet dan salades van rauwe groenten zoals broccoli en bloemkool, gemengd met komkommer, champignons, radijsjes en dergelijke. Je kunt deze vezelrijke voedingsproducten ook kort koken of wokken in olijfolie en samen met bruine rijst eten.

Je maaltijden bestaan voornamelijk uit eiwitrijke producten en groenten. Beperk de hoeveelheid fruit die je eet. Vermijd ook alle zoetigheden, sauzen en witte (meel)producten en zetmeelrijke producten zoals rijst, witbrood, maïs, granen en aardappelen. Bepaalde groenten zoals rode bietjes en wortelen moet je ook vermijden.

We leven tegenwoordig ongezond, hebben gebrek aan beweging en eten te veel koolhydraten. De opgave is niet om voedsel helemaal te elimineren, maar bepaalde voedingsproducten te vervangen door minder koolhydraatrijke producten. Als je eenmaal je afvaldoel hebt bereikt, kun je langzaam aan weer wat koolhydraten aan je menu toevoegen, als je er maar op blijft letten dat je niet aankomt. Het koolhydraatarme dieet moet je goed in de gaten blijven houden. Drink ook voldoende water.

Bij het begin van het koolhydraatarme dieet worden sommige mensen misselijk, maar dat verdwijnt na enkele dagen.

Schrijf een reactie