Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Top tien van adviezen voor een succesvol nieuwjaarsvoornemen om af te vallen en fit te worden

Op Oudjaarsdag bedenken velen van ons goede voornemens, soms zelfs op het laatste moment, één minuut voor middernacht. Enkele van de meest populaire voornemens zijn wel: ‘En dit jaar ga ik afvallen’ of ‘Dit jaar ga ik aan fitness doen.’ Het is op zich natuurlijk goed om met Oud en Nieuw goede voornemens te hebben, maar belangrijker is om je er daarna voorgoed aan te houden, want de meeste mensen zijn al na enkele dagen of weken al hun goede voornemens vergeten.

Wil je je goede voornemen van het nieuwe jaar ook tot een echt succesvol besluit laten worden, volg dan de onderstaande tien tips:

1. Aerobische oefeningen:
Als je lichaamsvet wilt verliezen, dan moet je in beweging komen en is een trainingsprogramma een must. Je moet dagelijks aerobische oefeningen doen. Aerobische oefeningen zijn onder meer: lopen, hardlopen, joggen, zwemmen, roeien, fietsen, dansen, de loopband, enzovoorts. Doe deze oefeningen bij voorkeur ’s morgens, en doe dat 30 tot 60 minuten per dag. Als je gewicht wilt verliezen is het niet voldoende om dat tweemaal per week te doen. Door het doen van de oefeningen direct na het opstaan breng je je stofwisseling op gang en zal je lichaam de hele dag door beter calorieën kunnen verbranden. Je hebt dan de hele dag minder honger en zult vanzelf minder eten.

2. Krachttraining:
Naast aerobische oefeningen moet je ook aan krachttraining doen, twee tot driemaal per week. Door krachttraining versterk je je spieren en bouw je spiermassa op. Deze spieren hebben voor hun onderhoud extra energie nodig. Om die te verkrijgen verbrandt het lichaam vetvoorraden, zelfs als je in rust bent of slaapt.

3. Eet een ontbijt:
Sla nooit je ontbijt over. Dit is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het brengt je stofwisseling op gang en als je het overslaat heb je de hele dag een tragere stofwisseling. Je lichaam kan dan minder calorieën verbranden, zelfs als je later op de dag wel eet.

4. Vermijd vetten:
Het eten van vet voedsel, in het bijzonder van dierlijk vet en transvetten (geharde vetten) is ongezond en slecht voor hart en bloedvaten. Het vet wordt overal in het lichaam opgeslagen en je wordt er dik van. Je dagelijkse menu moet groenten, fruit, volkoren producten, eiwitten en gezonde vetten (onverzadigde vetzuren in de vorm van olijfolie, pindaolie, sojaolie, enzovoorts) bevatten. De voedselproducten die je eet moeten weinig suikers en vet bevatten en rijk zijn aan vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten en andere noodzakelijke voedingsstoffen die het lichaam gezond houden en de weerstand tegen ziektes vergroten.

5. Eet ‘s avond een lichte maaltijd:
Eet ’s avonds een licht diner en sluit daarna je keuken af. Eet niets meer vier uur voordat je naar bed gaat en ga vooral niet ’s nachts nog snacken. Als je namelijk vlak voor het slapen gaan weer eet, vertraagt je spijsvertering en neemt je lichaam meer calorieën op.

6. Je hebt per dag minimaal 1200 calorieën nodig:
Dagelijks moet je als vrouw minstens 1200 calorieën binnen krijgen en als man 1800. Als je dat niet doet, kan je lichaam niet genoeg energie uit het voedsel halen en vertraagt je stofwisseling in plaats van sneller te worden.

7.. Wees altijd actief:
Wees de hele dag door actief en loop zo veel mogelijk. Vermijd liften maar gebruik de trap. Loop naar je werk en de winkel als dat kan. Breng geen uren voor de televisie of achter de computer door. Ga voetballen of fietsen met je kinderen of ga dansen.

8. Vermijd alcohol:
Vermijd of beperk het gebruik van alcohol, omdat dit veel calorieën bevat. Alcohol verslechtert de stofwisseling en je krijgt er honger van.

9. Drink genoeg water:
Drink veel water. Als je lichaam gebrek aan vocht heeft, vertraagt de stofwisseling. Je lichaam heeft water nodig om goed te functioneren. Als je een glas water drinkt voor het eten, zit er al iets in je maag en zul je minder eten.

10. Vermijd de drie ‘p’s’:
Vermijd alle dieetpillen, -potten en -poeders.

Schrijf een reactie