Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Top tien van mythes over gewicht verliezen en fit worden

‘Verlies 14 kilo in 30 dagen’

‘Val af terwijl je alles blijft eten wat je maar wilt’

‘Het overslaan van maaltijden is een goede manier om gewicht te verliezen’

Dit zijn slechts enkele van de mythes rondom het verliezen van gewicht, en er zijn er nog veel meer. Niet alle adviezen over afvallen zijn slecht, en daarom is het goed het koren van het kaf te scheiden en te weten welke mythes in omloop zijn. Laten we eens enkele van die mythes nader bekijken:

Mythe no. 1 – Een bijzonder apparaat-van-de-maand laat je meer calorieën verbranden dan enige andere vorm van beweging

Feit – als je gewicht wilt verliezen, dan moet je calorieën verliezen. Als je per week 450 gram wilt verliezen, dan moet je dagelijks 500 calorieën verbranden. Hiervoor moet je dagelijks trainen. Het gewichtsverlies hangt niet af van het ‘soort oefening’, maar van ‘hoe lang je oefent’. Hoe langer je oefent, hoe meer calorieën je verbrandt, en dit is niet afhankelijk van het soort apparaat. Het is afhankelijk van hoe hard je je inspant.

Mythe no. 2 – Gewicht heffen met losse gewichten is veel effectiever dan gewicht heffen met apparaten

Feit – beide vormen van gewicht heffen verbeteren je conditie en vergroten je spiermassa, waardoor je stofwisseling verbetert. Kies dus wat je zelf wilt. Het enige wat belangrijk is, is dat je regelmatig en consistent traint.

Mythe no. 3 – Oefeningen met lage intensiteit zetten je lichaam aan tot het verbranden van vet en zijn ideaal om gewicht te verliezen

Feit – calorieën krijg je binnen via een mengsel van koolhydraten en vet uit je voedsel. Of je lichaam nu als eerste het vet verbrandt of als eerste de koolhydraten, wat telt voor gewichtsverlies is het aantal calorieën dat wordt verbrand.

Mythe no. 4 – Om gewicht te verliezen is het voldoende twee of driemaal per week 30 minuten te trainen

Feit – ons lichaam is geschikt om het dagelijks te trainen. Ideaal om gewicht te verliezen is om dagelijks 30 tot 60 minuten aerobische oefeningen te doen en driemaal per week krachttraining.

Mythe no. 5 – Je kunt vet verliezen van een specifiek deel van je lichaam door dat deel te trainen. Buikoefeningen leiden bijvoorbeeld tot verlies van buikvet

Feit – door te trainen verlies je in feite vet uit je hele lichaam. Het is heel moeilijk om een bepaald stuk vet te selecteren en dat er specifiek af te trainen.

Mythe no. 6 – Gewicht verliezen is onmogelijk

Feit – gewicht verliezen gaat niet van de ene dag op de andere, maar kost tijd. Je moet er hard voor werken. Als je je leef- en eetgewoontes verandert, een evenwichtig en gezond dieet volgt en regelmatig en consistent traint, zul je gegarandeerd gewicht verliezen.

Mythe no. 7 – Met gewicht heffen moet je pas beginnen als je het grootste deel van je gewicht kwijt bent, want het vertraagt het verbranden van je vetlagen, houdt het vet vast in de spieren en wie weet wat nog meer

Feit – gewicht heffen verbetert de stofwisseling in je lichaam en stimuleert het om meer calorieën te verbranden. Begin je krachttrainingen dan ook zodra je met je aerobische trainingsschema bent begonnen.

Mythe no. 8 – Je verbrandt meer vet als je op een lege maag traint

Feit – als je op een lege maag traint, zou je je al snel slap kunnen gaan voelen en niet genoeg energie hebben voor de oefeningen. Het is beter om voor de training iets lichts in te nemen, bijvoorbeeld een glas vers geperst fruitsap.

Mythe no. 9 – Krachttraining moet je altijd doen vlak voor de aerobische oefeningen, omdat je dan meer vet verbrandt. Ik heb zelfs horen zeggen dat je eerst krachttraining moet doen, dan twee rauwe wortelen eten en vervolgens doorgaan met de aerobische oefeningen

Feit – om gewicht te verliezen moet je beide vormen van training doen. In feite is het beter om de krachttraining na de aerobische oefeningen te doen, omdat je spieren dan warm zijn en je zo blessures voorkomt.

Mythe no. 10 – Met een kilometer joggen verbrand je meer calorieën dan met een kilometer lopen

Feit –als je van plan bent om elke dag 2 km af te leggen, die zul je die afstand zeker sneller afleggen als je dat joggend doet, en dan ook meer calorieën verbranden voor die bepaalde tijd en afstand.

Schrijf een reactie