Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Voordelen van lenigheidsstraining

Lenigheid ofwel flexibiliteit betekent dat gewrichten soepel functioneren, gedurende de gehele beweging. Lenigheid hangt af van een aantal factoren, zoals de dikte van het gewrichtskraakbeen, soepelheid van de spieren en vorm van de botten. Lenigheid is een belangrijk onderdeel van fitness en lenigheid van de gewrichten kan worden verbeterd door middel van rekoefeningen (‘stretching’).

Rekoefeningen kunnen statisch of dynamisch zijn. Statische oefeningen worden langzaam en beheerst uitgevoerd. De spier wordt langzaam en zachtjes uitgerekt. De uitrekking wordt enkele seconden volgehouden, tussen de 10 en 60 seconden. Dynamische rekoefeningen worden met enige snelheid uitgevoerd, met een beheerste zwaai in de beweging. Deze oefeningen worden 10 tot 12 keer herhaald.

Rekoefeningen verbeteren de lenigheid van gewrichten:
Een veilig rekoefeningenprogramma verbetert de lenigheid van de gewrichten, vermindert gewrichtspijn en verbetert je manier van bewegen in het algemeen. De beweging van alle gewrichten wordt beter, er komt minder spanning op te staan en de kans op blessures van de gewrichten wordt kleiner.

Rekoefeningen verminderen de kans op blessures:
Statische rekoefeningen verminderen de kans op blessures van spieren en gewrichten en voorkomen spierpijn en gewrichtspijn na het doen van krachttrainingen en weerstandstrainingen. Met rekoefeningen verbeter je ook je algehele houding.

Rekoefeningen verminderen rugpijn:
Als je rugpijn hebt, heb je dan zin om te gaan trainen? Het antwoord zal waarschijnlijk ‘nee’ zijn. We weten al dat regelmatig trainen je fitness en gezondheid verbetert en helpt bij het afvallen. Het doen van rekoefeningen voorkomt rugpijn, spierpijn en gewrichtspijn. Het verbetert de lenigheid van de gewrichtsbanden, verbetert de bloedtoevoer in het lichaam en voorkomt stijfheid en spierpijn. Rekoefeningen stimuleren de aanvoer van voedingsstoffen naar alle lichaamsdelen, helpen je spieren zich te ontspannen en zorgen dat je minder snel moe wordt.

Rekoefeningen verbeteren de bloedtoevoer naar de gewrichten:
Door rekoefeningen wordt ook de toevoer van bloed en voedingsstoffen naar de gewrichten verbeterd. De temperatuur van alle weefsels gaat omhoog, waardoor het transport van bloed en voedingsstoffen gemakkelijker plaats vindt. Hierdoor worden weefsel soepeler en elastischer en verbeteren de algehele prestaties van al je gewrichten. De voedingsstoffen worden ook naar het kraakbeen gevoerd, door middel van een toename van de synoviale vloeistof, dat werkt als een smeermiddel.

Rekoefeningen verbeteren zenuwfuncties:
Rekoefeningen verbeteren ook de zenuwfuncties, waardoor signalen sneller bij de hersenen aankomen, wat de coördinatie van gewrichten en spieren verbetert.

Als je begint met trainen kun je in het begin veel pijn in spieren en gewrichten krijgen. Dit werkt demotiverend als je niet weet hoe je dit kunt voorkomen. Rekoefeningen zijn tevens warmup-oefeningen en de manier om spier- en gewrichtspijnen te voorkomen. Ze bereiden je spieren en gewrichten voor op de training en voorkomen blessures, stijfheid en pijn. Ze werken bovendien heel ontspannend op je geest en zorgen ervoor dat je geconcentreerder en met meer plezier aan je training begint. Rekoefening koelen het lichaam af, verminderen stress en geven je een vredig gevoel.

Haal op normale wijze adem tijdens het doen van de rekoefeningen. Je kunt de rekoefeningen op alle tijdstippen doen, dus niet per se alleen voor of na de training. Raadpleeg, voordat je begint met een programma voor rekoefeningen, eerst een (sport)arts, fysiotherapeut of fitness-instructeur. Deze kan je vertellen wat voor jou de beste oefeningen zijn.

Schrijf een reactie