Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Wat je moet weten over calorieën

De officiële definitie van calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van 1 gram water 1 graad C te laten stijgen van 15  C naar 16  C. Wat hebben calorieën nu precies te maken met afvallen?

Wat is een calorie?

Calorieën betekenen energie voor het lichaam. Het lichaam heeft die energie nodig, niet om water te verwarmen, maar voor allerlei lichaamsprocessen. Het lichaam haalt die energie uit het voedsel door dit te verteren en om te zetten. Die omzetting is het proces waarbij de calorieën uit het voedsel in energie worden omgezet.

Volle tank
Calorieën zijn geen dingen, maar zijn een maat voor de in een bepaald voedingsmiddel opgeslagen energie. Je kunt het vergelijken met een auto met een volle tank waarop hij 500 km kan rijden. De 50 liter diesel in de tank is niet hetzelfde als de 500 km, maar kan de energie leveren voor het rijden van de 500 km.

Vetcellen
Calorieën zitten in allerlei voedingsmiddelen en voedingsstoffen, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten en suikers. Die voedingsstoffen zijn voedselmoleculen die in meerdere of mindere mate calorieën leveren. Het lichaam moet iets doen met alle calorieën die je inneemt. Als er niet genoeg energie wordt gebruikt om alle calorieën te verbranden, dan zet het lichaam de betrokken voedingsstoffen om in vetcellen. Dat is het verband tussen calorieën en afvallen.

Dagelijkse caloriebehoefte

De dagelijkse caloriebehoefte van een persoon bestaat uit twee delen. Ten eerste heeft je lichaam dagelijks een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig om het lichaam ‘draaiende’ te houden. Ten tweede heeft je lichaam calorieën nodig als gevolg van de activiteiten die je onderneemt. Een gezonde vrouw heeft dagelijks rond de 2000 calorieën nodig, een man 2500. Atleten en professionele sporters hebben veel meer nodig, evenals body builders. Oudere mensen hebben relatief minder nodig.

De inname van calorieën controleren

Als we meer calorieën innemen dan onze dagelijkse caloriebehoefte, dan slaat het lichaam deze op als vetcellen, die door het hele lichaam verspreid worden. 3500 aan overtollige calorieën leidt tot 0,45 kg vetcellen. Neem je dagelijks bijvoorbeeld 500 calorieën te veel in, dan leidt dat na een week dus tot 0,45 kg meer aan gewicht. Na een maand is dat 1,8 kg.

Omgekeerd, als je dagelijks 500 calorieën minder inneemt dan je nodig hebt, ben je na een week 0,45 kg kwijt en na een maand 1,8 kg. Als je dan ook nog gaat trainen, dan val je nog meer af. Je zult als je traint echter ook meer calorieën moeten innemen, maar het vet zal plaats maken voor spieren. 500 gram tot 1 kg per week afvallen is een veilige grens. Langzaam afvallen in combinatie met spieropbouw is het beste.

Een begrip van wat calorieën zijn en hoe je ze kunt gebruiken om het afslankproces te sturen is de sleutel tot afvallen.

Schrijf een reactie