Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Wat kies jij, boter of margarine?

Er bestaat al heel lang veel verwarring over wat nu beter voor de gezondheid is: boter of margarine.
Op internet kun je vele discussies tegenkomen waarin mensen vertellen waarom ze voor boter of margarine kiezen. In dit artikel gaan we eens wat dieper op die discussie in.

De strijd tussen boter en margarine

Als we het hebben over calorieën en vet, dan zijn beide producten vrijwel hetzelfde. Beide bevatten per theelepel zo’n 35 calorieën en 4 gram vet. Dit maakt de strijd natuurlijk nog spannender …

Boter:
Boter is een dierlijk product dat wettelijk aan allerlei EEG normen moet voldoen. Het is absoluut onmogelijk om met boter te rommelen, en wie boter eet, weet precies wat hij eet. Boter is een bron van vitamine A, D, E en K. Boter bevat cholesterol, maar wetenschappelijk onderzoek is niet eensluidend over het effect daarvan. Onderzoeken hebben uitgewezen dat volken die voornamelijk dierlijke producten als boter en room eten juist minder hart- en vaatklachten hebben en langer leven. Ook de mediterrane keuken maakt gebruik van boter, en deze keuken is bewezen goed voor het hart.

Margarine:
Margarine is een plantaardig product, gemaakt van gehydrogeneerde oliën. Gehydrogeneerde oliën zijn voor een deel transvetten, die vrijkomen bij de productie. Het lichaam kan transvetten niet verteren of verbranden en deze worden in het lichaam opgeslagen als vetcellen. Ze veroorzaken bovendien een verhoging van de slechte cholesterolspiegel. Transvetten zijn tegenwoordig in de ban geraakt door de vele negatieve publiciteit. Margarine bevat nu nog maximaal 1 % transvet. Aan margarine is vitamine A en D toegevoegd.

En de winnaar is …

Uit bovenstaande blijkt dat zowel boter als margarine nadelen hebben. Beide bevatten veel vet en moeten daarom met mate gebruikt worden. Beide bevatten vrijwel dezelfde vitamines, maar boter bevat nog veel meer stoffen. Het effect van de in boter aanwezige cholesterol is nog niet voldoende onderzocht. De hoeveelheid transvet in margarine is inmiddels gereduceerd tot bijna nul. Van beide soorten zijn tegenwoordig de light-versies verkrijgbaar, met minder vet en calorieën. Van boter kan echter als laatste nog opgemerkt worden dat het een honderd procent natuurproduct is … of niet?

Olijfolie
Ben je aan de lijn? Vermijd dan zo veel mogelijk zowel boter als margarine en gebruik het spaarzaam. Gebruik in plaats daarvan goede oliën, bijvoorbeeld olijfolie, waarvan overtuigend het heilzame effect voor de gezondheid is aangetoond. Als je wilt bakken, ga dan op zoek naar recepten die gebruik maken van yoghurt en fruit.

Schrijf een reactie