Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Wortels eten om af te vallen

wortels

Moeder zei het altijd al: eet meer wortels! Meestal zei ze er ook nog iets bij over je ogen en die van konijnen. Maar wortels zijn niet alleen goed voor je ogen. Geloof het of niet, wortels kunnen je helpen af te vallen!

Wat kunnen wortels voor je betekenen?

Wortels bevatten talloze belangrijke voedingsstoffen. De oranje wortel is natuurlijk het populairste, maar wist u dat er een groot aantal andere soorten zijn in talloze kleuren? Het is een fantastische, gezonde en veelzijdige groente.

  • Wortels zitten barstensvol gezonde voedingsstoffen, Onder andere vitaminen en mineralen. Onderzoek heeft aangetoond dat je, wanneer je er voor zorgt alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen, je minder trek hebt in – ongezonde – tussendoortjes.
  • Wortels bevatten veel vezels. Door de vezels zit je eerder en voor langere tijd vol.
  • Een groot deel van de vezels zijn oplosbare vezels die zorgen voor een uitgebalanceerde bloedsuikerspiegel. Wanneer je bloedsuikerspiegel in balans is zul je je minder snel te buiten gaan aan suiker.
  • Er is zelfs onderzoek dat suggereert dat je meer calorieën verbrandt bij het verteren van de wortels dan dat je opneemt door ze te eten.

Het uitkiezen van wortels
Kies altijd complete, stevige wortels. Kies wortels van gemiddeld formaat met een stevige spitse punt. Deze wortels zijn zachter dan de grotere exemplaren en zoeter dan de kleintjes. Wanneer je thuis komt zou je de groene blaadjes van de wortels moeten halen en apart in een zakje met gaatjes bewaren. De blaadjes kun je een paar dagen bewaren; de wortels een paar weken.

Het eten van wortels
Rauwe wortels zijn het beste omdat daar nog alle voedingsstoffen inzitten. Voor je ze eet moet je ze wel eerst goed schoonmaken en schoonschrapen. Het is een goed idee om het topje eraf te halen zodat je niet teveel pesticiden binnenkrijgt. Iets wat bij wortelgroenten nog wel eens wil voorkomen.

  • Eet ze als snack Wanneer je een wortel maar kaal vindt kun je een lekkere dip maken van magere zure room of magere yoghurt met uienpoeder, peper en knoflookpoeder.
  • Je kunt natuurlijk ook altijd rauwe wortels toevoegen aan sandwiches en salades zoals bijvoorbeeld aan een tonijnsalade of pastasalade.
  • Wanneer je ze wilt koken is het het beste ze toe te voegen aan soepen of stoofpotten. Dan hoef je het kookvocht niet af te gieten en blijven de voedingsstoffen bewaard. Een klein beetje stomen, totdat ze net gaar zijn, is ook een gezonde manier waarbij de meeste voedingsstoffen bewaard blijven.

Wortels zijn een gezonde en veelzijdige groente die een groot verschil kunnen maken in je dieet. Je kunt ze toevoegen vanwege de vele gezonde voedingsstoffen of om sneller af te vallen.

Schrijf een reactie