Afslank Artikelen

Aerobische crosstraining om af te slanken

Heel veel mensen ter wereld hebben last van zwaarlijvigheid. De belangrijkste reden waarom mensen te zwaar zijn is dat ze ongezonde eetgewoontes hebben en helemaal niets aan lichamelijke beweging doen. De twee methoden die helpen om af te vallen zijn dan ook het volgen van een gezond dieet en het doen van lichamelijke oefeningen.

Door te diëten verlies je geen vet:
Als je op dieet bent en gewicht begint te verliezen, dan bestaat dat vooral uit vocht en spiermassa. De bedoeling is echter dat je vet verliest. Dat lukt alleen als je je stofwisseling weet te stimuleren, en dat doe je door middel van aerobische oefeningen zoals lopen, joggen, fietsen, zwemmen, hardlopen, skiën, rolschaatsen, schaatsen, steppen, loopband, enzovoorts. Als je dat regelmatig en intensief doet, begint je lichaam vet te verbranden en verlies je gewicht aan vetmassa. Aerobische oefeningen zijn bovendien heel goed voor de hartfunctie. Meestal bestaan aerobische oefeningen uit het doen van één activiteit gedurende een bepaalde tijdsduur.

Aerobische crosstraining:
Soms is trainen op deze manier echter niet effectief. Het kan gebeuren dat je je er niet fitter of fit genoeg door gaat voelen, dat je niet genoeg vetmassa verliest of eenvoudigweg dat je je gaat vervelen. Elke dag een uur joggen kan heel saai worden. Wat is een alternatief hiervoor? In plaats van elke dag hetzelfde te doen, kun je aan aerobische crosstraining gaan doen. Je combineert dan twee of drie verschillende aerobische activiteiten in één sessie. Hierdoor wordt je dagelijkse training afwisselender en interessanter.

In één uur kun je twee of drie activiteiten doen. Je kunt bijvoorbeeld 20 minuten fietsen, daarna 20 minuten lopen en daarna 20 minuten touwtje springen. Woon je vlakbij een zwembad, dan kun je bijvoorbeeld 15 minuten naar het zwembad hardlopen, 15 minuten zwemmen en 15 minuten terug hardlopen.

Je kunt helemaal zelf bepalen wat voor aerobische activiteiten je in één sessie wilt combineren. Hiermee wordt het trainen leuk en wordt het veel gemakkelijker voor je om je trainingsprogramma vol te houden. Daarnaast kan het zijn dat je betere resultaten behaalt wat betreft gewichtsverlies en fitnessniveau.

Voordelen van aerobische crosstraining:
Het brengt afwisseling in je trainingsprogramma, waardoor je je minder snel verveelt en meer van de trainingen geniet.
Omdat het trainen leuk wordt, zul je ook gemakkelijker langer trainen.
Als je elke dag dezelfde aerobische activiteit uitvoert, belast je bepaalde gewrichten en spieren zwaarder dan andere. Als je crosstraining doet, wissel je de belastingen op de spieren en gewrichten af en verbeter je de algehele conditie van je hele lichaam.
Als je steeds maar één oefening doet, krijg je spieropbouw in slechts een deel van je lichaam, bijvoorbeeld alleen de onderkant. Als je crosstraining doet, worden alle spiergroepen van je lichaam ontwikkeld.
Omdat er meer spieren aan het werk zijn als je crosstraint, zullen deze spieren ook meer vet verbranden voor hun onderhoud. Als geheel verbrandt je lichaam dan als je in rust bent meer vet en zul je sneller gewicht verliezen.
Aerobische crosstraining verlaagt je hartslag en verbetert je hartfuncties.

Of je nu één enkele aerobische oefening doet of een crosstraining, je moet altijd beginnen en eindigen met opwarmen en rekoefeningen. Hiermee voorkom je blessures en spierpijn.

Schrijf een reactie