Afslank Artikelen

Afslanksupplementen – wat zijn de risico’s?

Voor we ons wagen aan een beoordeling van afslanksupplementen is het goed te beseffen dat supplementen niet zo goed worden getest en gecontroleerd als medicijnen. Medicijnen mogen pas op de markt gebracht worden wanneer ze jarenlang zijn getest op dieren en proefpersonen. Voor afslanksupplementen gelden deze voorwaarden niet. Je kunt ze zonder recept bij de gezondheidswinkel of apotheek kopen. Ook zijn de producenten niet verplicht eventuele bijwerkingen op de verpakking te vermelden. In dit artikel gaan we daarom in op de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van afslanksupplementen.

Afslanksupplementen waar je je vol van voelt

Dit zijn supplementen waarvan je een vol gevoel krijgt omdat ze een opgeblazen gevoel veroorzaken. Deze supplementen kunnen gevaarlijk zijn. Een voorbeeld van deze supplementen is bijvoorbeeld guar gum. Dit zou de ‘lekkere trek’ kunnen verminderen maar kan leiden tot obstructie van de esophagus en kan problemen in de maag en ingewanden veroorzaken.

Afslanksupplementen die Ephedra bevatten

Dit ingrediënt wordt meestal aangetroffen in kruidensupplementen. Er zijn verschillende gevallen bekend waarin consumenten ziek zijn geworden van deze stof. De Amerikaanse FDA heeft het gebruik van supplementen met deze stof afgeraden. Zij raden iedereen die dit supplement wil gebruiken aan om eerst met een arts te gaan praten. Van ephedra is bekend dat het de hartslag kan verhogen en beroertes en hartaanvallen heeft veroorzaakt.

Afslanksupplementen die amphetaminen bevatten

Sommige afslanksupplementen bevatten amphetaminen. Amphetaminen hebben de eigenschap dat ze de eetlust kunnen verminderen. Het grootste probleem vant amphetaminen is echter dat het sterk verslavend is. Het effect van de supplementen wordt steeds minder als je het vaker gebruikt, en veel mensen nemen dan ook steeds zwaardere doses. De gebruiker wordt op deze manier verslaafd aan het supplement. Een amphetamineverslaving is een ernstige verslaving waar je niet zonder de hulp van anderen van af komt. Mocht je het gebruik van deze supplementen toch willen overwegen dan is het goed te weten dat je direct met het middel moet stoppen als je na vier weken nog geen effect ziet. Naast het feit dat deze afslanksupplementen dus niet zonder risico zijn is het niet aangetoond dat ze je op de lange termijn werkelijk kunnen helpen met afvallen.

Elk medicijn of supplement dat je inneemt vertegenwoordigt een zeker risico. Wees dus heel voorzichtig met wat je inneemt en laat je vooral goed voorlichten. Je zet je gezondheid op het spel als je dat niet doet. Wanneer je denkt dat je je overgewicht alleen aan kunt pakken met behulp van supplementen of medicijnen dan is het heel belangrijk dat je eerst met een deskundige overlegt. Dat kan je eigen huisarts zijn, maar ook een voedingsdeskundige of dieetist. Beslissingen waar je leven van af kan hangen kun je beter niet impulsief nemen. Kies met behulp van een deskundige de juiste middelen. Dat voorkomt veel frustratie en bespaart je veel geld.

Schrijf een reactie