Afslank Artikelen

goed en slechte dieeten

Gezonde en ongezonde eetpatronen

In ons internettijdperk kunnen we via een paar muisklikken enorme hoeveelheden informatie binnenhalen. Willen we weten welk dieet we zouden kunnen volgen of hoe we het beste af kunnen vallen; we hoeven maar wat trefwoorden in te tikken en we vinden duizenden sites. Op sommige sites vind je e-boeken op andere, instructievideos en op weer andere audiopresentaties.

Het probleem is niet het gebrek aan informatie, maar een teveel aan informatie. Alle website beloven hetzelfde – dat je snel afvalt. Toch zijn ze allemaal verschillend. Welke moet je nu geloven? Ga je voor een vezelrijk dieet, een dieet met heel veel calcium, maar weinig vet, een graandieet gecombineerd met fitness? Hoe maak je een keuze? En wat gebeurt er als je eens een dag overslaat? Wat gebeurt er als je een keertje ‘zondigt’ ?

Goede en slechte dieeten..

Er zijn geen goede en slechte dieeten, zolang ze maar gezond zijn. Of een dieet werkt hangt in 90% van de gevallen af van onszelf. Zijn we streng en gedisciplineerd of lopen we er de kantjes van af? Als je een dag overslaat zeg je dan : “geeft niks, ik begin gewoon volgende week pas echt” of “Ik kan het blijkbaar niet opbrengen, laat ik er maar helemaal mee stoppen” . Deze laatste alles-of-niets mentaliteit zou wel eens de belangrijkste reden kunnen zijn waarom dieeten vaak niet aanslaan. We zoeken een excuus om er maar helemaal mee te stoppen zodat we ons niet meer schuldig voelen over wat we eten. Denk je nu echt dat een keer zondigen al je werk in keer teniet doet? Wanneer je een keer in plaats van drie keer in de week twee keer in de week naar de sportschool gaat, ben je dan gelijk al je spieren kwijt?

Wat is nu gezond en wat is nu ongezond voedsel

Over het algemeen wordt fruit en groente als gezond voedsel beschouwd. Wanneer we dezelfde groente met veel saus eten beschouwen we het weer als ongezond. Gebakken kip vinden we ongezond omdat het zoveel vet en cholesterol bevat, maar gekookte, ongekruide kip vinden we dan weer gezond. Veel van deze classificaties zijn subjectief.

Als je een dieet samenstelt op basis van deze subjectieve onderverdeling in goed en slecht eten krijg je vanzelf enorm veel zin in “slecht” eten. Hoe meer je je best doet gezond te eten, hoe meer zin je krijgt in ongezond voedsel. Je moet over heel veel zelfdiscipline beschikken om zo’n dieet vol te houden. Het is veel verstandiger om het voedsel niet in gezond en ongezond onder te verdelen, maar jezelf toe te staan ook alles te eten. Het geheim ligt in de hoeveelheid. Eet waar je zin in hebt, maar houdt de porties onder controle.

Het volgen van een dieet hoeft geen marteling te zijn. Zoek het evenwicht en creëer een balans tussen een gezond lichaam en een gezonde geest.