De Populairste Diëten

Een gemakkelijk dieet voor een vetarm lichaam

Het hebben van een slank en vetarm lichaam is vandaag de dag bijna een ‘must’. Hoewel er ook culturen zijn waarin dik zijn sociaal aanvaard is, wordt dit in de westerse wereld steeds meer beschouwd als een teken van lage sociale status. In de moderne samenleving zijn mensen met status per definitie sexy en slank. Je kunt hier voor je zelf vraagtekens bij zetten, maar feit blijft dat ernstig overgewicht schadelijk is voor de gezondheid.

Twee soorten dik
Er zijn in feite dus twee groepen mensen die willen afvallen: mensen die niet heel erg dik zijn maar ook niet heel slank, en mensen die zonder meer veel te dik zijn en van wie de gezondheid gevaar loopt. Voor beide groepen geldt echter hetzelfde: de beste manier om af te vallen is met een combinatie van een gezond en evenwichtig dieet en regelmatige training. Het effect hiervan is natuurlijk per persoon verschillend, maar deze aanpak leidt in bijna alle gevallen tot blijvende resultaten.

Tip no. 1: doe rustig aan
Begin niet overhaast en super fanatiek! Neem de tijd om een goed dieet samen te stellen, dat past bij je lichaam en je levensstijl. Neem ook de tijd om stapje voor stapje op dit nieuwe dieet over te stappen – het hoeft en kan niet in één keer! Neem elke avond enkele minuten de tijd om op te schrijven en uit te rekenen wat je morgen gaat eten. Schrijf je gewicht en je maten wekelijks op in een logboek. Je zult dan na enkele maanden je vooruitgang in cijfers en op papier bevestigd kunnen zien. Raadpleeg, voordat je aan een dieet begint, altijd een arts en/of diëtist(e).

Tip no. 2: onontbeerlijke voedingsmiddelen
Er zijn enkele voedingsmiddelen die je beslist in je dieet moet opnemen. Zij vormen de sleutel tot het afvallen. Als je ze achterwege laat, wordt het veel moeilijker voor je om resultaten te behalen. Eet vooral véél groenten en fruit. Die zitten boordevol voedingsstoffen en vezels. Je lichaam krijgt zo voldoende vitamines, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Door vezelrijke voedingsmiddelen te eten, stimuleer je je stofwisseling.

Volkoren producten
Ook volkoren graanproducten zijn belangrijke voedingsmiddelen, die je niet mag weglaten. Zij verschaffen je de benodigde vitamines B en goede koolhydraten. Voorbeelden zijn onder meer: volkoren brood, muesli, bruine rijst, volkoren pasta en diverse graanproducten uit de biologische winkel, bijvoorbeeld quinoa en gierst.

Zuivel
Je kunt in beperkte mate magere zuivelproducten eten. Dat zijn bijvoorbeeld magere yoghurt, magere kwark, karnemelk, magere kaas en magere melk. Ben je een vleeseter, dan kun je ook mager vlees, vis en gevogelte (kip, kalkoen) eten. Ben je vegetariër, dan kun je als vleesvervanger tofu en peulvruchten eten. Let op dat je vitamine B-12 supplementen inneemt, omdat deze vitamine alleen in dierlijke producten voorkomt. Een tekort aan vitamine B-12 kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.

Tip no. 3: uithongering is taboe
Probeer nooit om jezelf uit te hongeren. Niet alleen is dat heel gevaarlijk voor de gezondheid, maar het leidt ook tot het beruchte jojo-effect. Een dieet volgen betekent niet jezelf uithongeren – integendeel. Het betekent: gezond, evenwichtig en voldoende (maar met mate) eten. Het betekent ook: alle caloriebommen, junkfood en fastfood zo veel mogelijk vermijden. Dat zijn onder andere patat, chips, gebak, chocolade, koekjes, repen, hamburgers, blikvoedsel, kant-en-klaar maaltijden, kroketten, enzovoorts.

Tip no. 4: het ontbijt niet overslaan
Sla nooit je ontbijt over. Door een licht ontbijt met veel vitamines te eten, breng je namelijk voor de rest van de dag je stofwisseling op gang. Je kunt bijvoorbeeld fruit of versgeperste vruchtensappen nemen. Ook muesli met magere melk of yoghurt is goed. Volkorenbrood met mager beleg is ook een goed begin van de dag. Drink voldoende water of vocht, bijvoorbeeld groene thee of kruidenthee. Eventueel kun je een kop koffie zonder suiker nemen. Drink water altijd vlak voor of vlak na de maaltijden, niet tussendoor.

Tip no. 5: eet langzaam en met aandacht
Eet al je voedsel op de juiste manier. Dat betekent: langzaam eten, goed kauwen en niet iets anders doen tijdens het eten. Deze manier van eten stimuleert de vrijgave van hormonen in het lichaam. Dit heeft een directe inwerking op je spijsvertering en stofwisseling. Dus hoe ‘normaler’ je eet, hoe beter.