Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Top vijftien van redenen om het koolhydraatarme, eiwitrijke dieet te vermijden

Tegenwoordig zijn koolhydraatrijke, eiwitrijke diëten heel populair, omdat ze aanvankelijk tot snel gewichtsverlies leiden, en dat is wat de afvaller wil. Maar er zijn heel veel diëtisten die zo hun twijfels hebben over dit dieet en de lange termijn effecten ervan op de gezondheid. Een voorbeeld van een koolhydraatarm, eiwitrijk dieet is het Atkins Dieet. Hoewel het koolhydraatarme, eiwitrijke dieet op dit moment een trend is, is het beter dat je begrijpt wat de gezondheidsrisico’s van dit dieet eigenlijk zijn.

1. Veroorzaakt uitdroging:
Als het lichaam niet genoeg koolhydraten binnen krijgt, begint het de benodigde energie te halen uit het glycogeen dat is opgeslagen in de spieren en in de lever. Hierdoor ontstaat er een vochttekort, omdat je voor elke gram glycogeen vier gram water verliest.

2. Maakt je moe:
Als het glycogeen dat is opgeslagen in je spieren door je lichaam wordt gebruikt voor energie, dan raak je moe en wordt je te lui om nog te bewegen. Hierdoor vertraagt je stofwisseling en kom je aan.

3. Verslapt je spieren:
Als het glycogeen uit je spieren door je lichaam wordt gebruikt, dan verlies je aan spierkracht en verliezen de spieren hun vorm.

4. Vertraagt je stofwisseling:
Toename van spieren versnelt de stofwisseling, waardoor meer calorieën worden verbrand. Afname van spieren vertraagt de stofwisseling, waardoor er slechts weinig calorieën worden verbrand, en dit zal je zeker niet helpen bij het afvallen.

5. Spieren en huid gaan hangen:
Van dit dieet gaan je spieren en je huid hangen, en je gaat er ongezond uitzien.

6. Gebrek aan goede koolhydraten:
Dit dieet verbiedt koolhydraten omdat deze de insulinespiegel verhogen. Op die manier ontzeg je je lichaam echter wel alle goede koolhydraten uit fruit, groenten, volkoren producten, enzovoorts – allemaal voedingsmiddelen die je lichaam nodig heeft om een goede gezondheid te handhaven.

7. Geen verlies van vet:
Het gewichtsverlies als gevolg van dit dieet bestaat voornamelijk uit verlies aan vocht en spiermassa.

8. Veroorzaakt hertoename van gewicht:
Veel mensen die dit dieet volgen komen na verloop van tijd weer aan, en wel om de volgende redenen:

a) Je lichaam krijgt alle verloren vocht weer terug zodra de inname van koolhydraten terug op normaal is.
b) Het verlies aan spiermassa vertraagt de stofwisseling. Dat betekent dat je minder calorieën verbrandt en gemakkelijk aankomt.
c) Dit dieet is heel moeilijk lang vol te houden.
d) Omdat het een korte termijn dieet is, zal het je niet stimuleren om je leefstijl en eetgewoontes blijvend te veranderen.

9) Veroorzaakt vele ziektes:
Een dieet met een hoog vetgehalte veroorzaakt een aantal gezondheidsproblemen, waaronder hartklachten, hoog cholesterol, nierstenen, osteoporose en kanker. Een kleine hoeveelheid goed vet is nodig voor de mens, maar overmatig vet is schadelijk voor de gezondheid.

10) Met elk gezond dieet kun je afvallen:
Elk gezond dieet dat weinig calorieën bevat zal je helpen af te vallen. Zo’n dieet hoeft niet noodzakelijkerwijs koolhydraatarm en eiwitrijk te zijn.

11) Te weinig vezelstoffen:
Koolhydraatarme diëten bevatten weinig vezels en verhogen daarmee het risico op kanker en hart- en vaatziekten.

12) Te weinig voedingsstoffen:
Het lichaam heeft heel veel voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Deze voedingsstoffen zitten in fruit, groenten, volkoren producten, enzovoorts. Bij een koolhydraatarm dieet zijn deze voedingsmiddelen verboden en ontbreken daardoor vele voedingsstoffen aan het dagelijkse menu.

13) Overmatig vet:
Dit dieet beveelt dierlijke producten als bron van eiwitten. Maar deze producten bevatten veel dierlijk vet en dat is in te grote hoeveelheden schadelijk voor de gezondheid. Goede aanvullende bronnen van plantaardig eiwit zijn groenten, volkoren producten en peulvruchten.

14) Veroorzaakt nierfalen:
Tijdens het koolhydraatarme dieet wordt het lichaam bewust in een toestand van ketose gebracht. Tijdens deze toestand produceert het lichaam echter een zeer hoog niveau aan ketonen in het bloed, wat nierfalen tot gevolg kan hebben.

15) Veroorzaakt misselijkheid:
De ketonen leiden ook tot misselijkheid en slechte adem.

Alleen met een gezond, evenwichtig en voedzaam dieet, in combinatie met regelmatig en consistent trainen, kun je op verantwoorde wijze afvallen.

Schrijf een reactie