Hulpmiddelen Voor Het Afvallen

Vijf tekenen dat je een emotionele eter bent

Je hebt een 5 voor je examen gehaald en dus wat ga je doen? Jezelf vol stoppen met calorierijk voedsel. Ontdek wat de tekenen zijn van de emotionele eter ofwel troosteter en lees wat je er aan kunt doen.

Emoties en eten
Emoties hebben grote invloed op ons gedrag en daarom ook op ons eetgedrag. Als we ons verdrietig, eenzaam of gedeprimeerd voelen, zoeken we naar compensaties voor die emoties. Eén manier om te compenseren is te gaan eten, of in het ergste geval, extreem veel te eten en vervolgens over te geven (boelimia). Behalve in drugs of alcohol zoeken veel mensen hun troost in voedsel en dit wordt troostvoedsel genoemd. Het voedsel dat bij voorkeur als troostvoedsel wordt gegeten is voedsel rijk aan suikers, vetten en koolhydraten. In het bijzonder junkfood (chips, patat, hamburgers, frisdrank, chocola) voldoet aan deze kenmerken en de troosteter is dan ook vaak verslaafd aan dit voedsel.

Onderstaand volgen de vijf tekenen dat iemand een emotionele eter is. Ga eens na of jij één of meer van deze tekenen hebt!

1.Boosheid – je bent een emotionele eter als je bij de eerste tekenen van woede of boosheid naar voedsel grijpt. Boosheid is een signaal vanuit het lichaam dat iemand je bedreigt of je grenzen overschrijdt. In plaats van jezelf of je grenzen te verdedigen, doe je echter niets en reageer je je frustratie af door te gaan eten.
2.Hopeloosheid – als je je vaak hopeloos voelt, is de kans groot dat je voedsel, drank of drugs gebruikt om dit gevoel te verzachten. Je hopeloos voelen betekent dat je geen uitweg meer ziet uit een bepaalde situatie, en je daarom hopeloos voelt. Elk mens voelt zich weleens hopeloos, maar als dit vaak voorkomt en je dan steeds naar voedsel grijpt, ben je een emotionele eter.
3.Machteloosheid – ook dit is een veel voorkomende emotie, die iedereen wel kent. Een gevoel van machteloosheid ontstaat als je het gevoel hebt dat je geen heer en meester over je eigen situatie bent en je je door andere mensen gemanipuleerd of onder druk gezet voelt. Een middel om je machtiger te voelen is dan om te gaan eten, want over het voedsel heb je wel macht. Dit is echter een schijnoplossing. Beter is het om te leren hoe je meer macht over je eigen situatie kunt krijgen.
4.Je on(der)gewaardeerd voelen – bijna alle mensen hebben waardering uit hun omgeving nodig voor wie ze zijn of wat ze hebben bereikt. Als die waardering, om wat voor reden dan ook, er niet is, dan is het nodig om je gevoel van eigenwaarde zelf op te krikken. Wat emotionele eters doen, is zichzelf niet met lofprijzingen of zelfbevestigingen (op)waarderen, maar zich te belonen met eten.
5.Verveling – niets is vervelender dan je verveeld voelen. Geen vrienden in de buurt, geen familieleden om mee te praten, niets te lezen of te spelen, niets op televisie. Wat kun je dan gaan doen? Eten. Je bent een emotionele eter als je eet uit verveling. Verveling wordt wel de dekmantel van frustratie en depressie genoemd. Als je je verveelt, kun je beter gaan sporten of een gezonde maaltijd voorbereiden en die samen met anderen opeten. Je kunt ook iemand bellen of mailen die je al lang niet hebt gesproken.

Hoe kan ik stoppen met emotioneel eten?

Eén van de beste manieren om te stoppen met emotioneel eten is te leren beter met situaties om te gaan. Het aanleren van sociale vaardigheden zoals grenzen stellen en vragen om wat je nodig hebt, zal je helpen vervelende emoties te vermijden of er minder gevoelig voor te zijn. Iedereen kan leren om nare en negatieve gevoelens te verdragen zonder naar drugs, drank of eten te moeten grijpen.

Het is ook aan te bevelen om meer te gaan sporten en gezonder te gaan eten. Als je meer tijd besteedt aan sport en het bereiden van gezonde maaltijden, zul je minder snel verveeld zijn en bovendien beter in je vel komen te zitten.

Op internet kun je allerlei technieken vinden om beter met emoties om te gaan en sociale vaardigheden te leren. Als je er niet uitkomt of merkt dat je emoties hebt waar je heel moeilijk mee om kunt gaan, dan kun je misschien nadenken over psychotherapie, om meer helderheid voor jezelf te krijgen.